сряда, 17 юни 2009 г.

Интервю с Vinterdis

Шведската група стана популярна в България, след като две от песните и бяха включени в компилацията “For Faith and Folk” . По всеобщо мнение мелодичнината им музика се е понравила на много хора и затова решихме да направим интервю с прекрасната им (не само като глас) вокалистката Йохана.




1. Казваме здравей на Йохана от шведската група “Vinterdis”. Първо искаме да ти благодарим, че се съгласи да дадеш интервю за нашето списание. Би ли представила себе си и групата на нашите читатели!


Здравейте! Аз съм Йохана от “Vinterdis”, шведска група, която бе много активна през последните 5 години. В началото си поделяхме музикантите с други две шведски групи – “Angriff” и “Titania”, но сега свиря с момчетата от “Vit Legion”. Така аз съм единствената от първите членове на “Vinterdis”. Но не се оплаквам, тъй като в лицето на Йоке, Йохан и Патрик аз имам най-добрите възможни музиканти. Те са много талантливи и аз съм много щастлива.


2. Осъществявате ли някаква политическа дейност извън групата? Членувате ли в някоя политическа партия или свободна национална съпротива?


В момента не осъществявам никаква дейност извън групата, понеже имах много проблеми с антифашистите и не съм част от никоя политическа партия. Винаги съм била т.нар. свободен националист и съм помагала с каквото мога. Разбира се в нашето движение има различни организации, които чуствам много близки. За момчетата незнам, понеже те живеят в други градове.

3. Как изглежда шведската музикална и политическа сцена в наши дни? Колко активни WP групи имате в момента?


Швеция винаги е създавала много WP групи. В момента положението се е влошило и има около 5-8 групи, които са активни, свирят по концерти и записват дискове. Има и много други групи, които още не са станали известни.


4. Следващият въпрос е свързан с проблем, който съществува навсякъде. Обединени ли са щведските националисти?


За съжаление не! Има прекалено много хора в шведското движение, които имат по-голям интерес да правят проблеми и свади, отколкото да създават другарство. Това е много жалко и е една от причините да не членувам в никоя организация или партия. Има и доста предатели, които напуснаха НС движението и станаха антифа, което също е голям проблем. Трябва повече да внимаваме кой идва в нашите редици и как се държим помежду си. Както съм пяла хиляди пъти: „Защо се бием помежду си, ние всички сме “Кръв и чест”?!


5. Няма много жени изпълнители в нашето движение. Сравнявали ли са те някога със Сага ? Харесваш ли изобщо нейното творчество?


Наистина няма много, но все повече се присъединяват. Мисля, че това е страхотно. Шапки долу пред всички нови жени изпълнителки J! И да, много пъти са ме сравнявали със Сага и това ме дразни. Аз не съм като нея, нито като личност, нито като вокалист. Също някои си мислят, че искам да взема нейното място, което не е така, понеже няма какво да се взима. Има място за всички нас, дори да не харесвам нейното т.нар. творчество.


6. Силно ли е при вас т.нар. антифашистко движение? Имате ли проблеми с тях?


Ако кажем, че са силни, означава да им дадем победата, така че НЕ! Те са слаби мишки, които нищо не могат да свършат сами, но правят много неща на групи. Не мисля, че силната личност има нужда от групата, за да действа. Но да кажем, че не са проблем, ще е лъжа. Те създават доста неприятности.


7. НС движението се възприема най-вече като мъжко движение. Мислиш ли, че жените имат място в него и с какво могат да помогнат на нашата борба? Има ли много жени в шведското национално движение?


Труден въпрос. Може ли просто да кажа и „Да”, и „Не” на първия въпрос?! Иначе има много жени в шведското национално движение, но повечето просто идват и си отиват. Само някои са в играта от 15 години, което е страхотно.


8. Какво е личното ти мнение за марша Салем, който се провежда всеки декември в Швеция?


Първо, мисля, че е тъжно, че изобщо има такъв марш, понеже той изобщо не трябваше да се случва. Но тъй като го има, мисля, че е страхотно да се събираме и да отдаваме почит на Daniel и другите жертви и да покажем, че няма да приемем тази омраза срещу бялото население в Швеция. Това е нашата държава!


9. Кои са главните проблеми на шведското общество в днешно време?


Нека да кажа така – твърде много имигранти. Това си е така. Но още по-голям проблем е страхът да не бъдеш наречен расист, страх, който става все по-голям в шведското общество. В същото време нараства примирението към омразата срещу шведите. Вестниците и другите медии говореха за изнасилването на 2 шведски момичета от четирима сомалийци навръх Нова година, като че ли е извършено от трима шведи и финландец. Да не би котка, която живее в конюшна изведнъж да става кон?! Те искат да ни промият мозъците. Хората се страхуват да изказват мнението си, поради това, в което ни превърна ЕС. Но аз ги разбирам, тъй като това може да те вкара в много проблеми. Странно е как Европа се превръща в това, което Ян Стюарт каза, че никога не е била: марионетка (puppet state)!


10. Две песни от първия ти албум попаднаха в нашия сборен диск “For faith and folk” и мисля, че се харесаха от хората. Как беше приет този албум в Скандинавия?


Чувствам се поласкана от този факт. Първият албум се продаде добре, но за съжаление излезе в интернет преди издаването му. Хората го харесват и мисля, че ще харесат следващия още повече.


11. В момента работите по сборен албум с германската група “Oidoxie”. Какво друго можем да очакваме от “Vinterdis”?


Това е така. Вече го записахме, така че е въпрос на време да се пусне в продажба. Албумът е много добър. Сега искаме просто да свирим по концерти и да се забавляваме. Иначе ще полудея. Всъщност имаме планове за кавър албум с песни на финландската банда “Sniper”, понеже това е любимата ми група. Също така водим разговори за общ албум с “Vit Legion”. Иначе просто ще трябва да почакате и ще видите. Обещавам да ви държа в течение!


12. Би ли приела покана за концерт в България ?


Винаги! С удоволствие бихме свирили в България. С нетърпение чакаме вашата покана!


13. Последните ви думи. Какво искате да кажете на читателите на нашия блог?


Бих желала всички в Европа да се помолят за нашите политически затворници. Те се нуждаят и заслужават нашите молитви. Продължавайте да работите и никога не падайте духом! Има само един възможен път и той води до победата! Благодаря за вниманието ви към нас!

Няма коментари:

Публикуване на коментар