сряда, 17 юни 2009 г.

Интервю със „SPQR skins” - Италия



















1. Привестваме с „Добре дошъл” Пиджи от „SPQR skins” Италия. Би ли представил с няколко думи огганизацията и нейната история? Доколкото знам има хайткор банда със същото име, така че обясни ни повече по този въпрос.

Здравейте съратници, нашата организация води началото си от началото на 80-те години, в началото е била просто улична банда, без някаква политическа определеност, но няколко години по-късно, някой от членовете и решават да и дадат политическа насоченост, като същевременно формират и една от най-добрите RAC/Oi! групи от нашия роден град Рим, а именно “Intolleranza”. Така е започнало всичко, в момента в организацията ни има около 35-40 скинхедс, както млади, така и стари.
Питате ме за групата “SPQR” – те са продължение на една стара хардкор група “Londinum SPQR” създадена от членове на нашата организация живеещи в Лондон. Когато се заврнали обратно в Италия, те желаели да продължат да се занимават с музика и направили банда с името SPQR. Както и да е, в момента един от нашите членове свири с тях, а групата са наши приятели и другари.

2. Каква е политическата ситуация в момента в Италия? Колко националистически партии и организации има към днешна дата? Какво можете да ни кажете за Forza Nouva и Alleanza Nationalе?

Alleanza Nazionale, след 14 годишно съществуване в момента се влива в голяма „ умерено дясна” партия, но все още имаме другари в техните редици. Forza Nuova е с по-крайни възгледи, но поради радица причини не ги подкрепяме и не гласуваме за нито една от двете партии.

3. Италия има проблеми с емигрантите от страни като Румъния, както и от някои африкански държави. Имате ли закони против нелегалната емиграция и как се прилагат те?

За момента в Рим това не е голям проблем, но идват нови емигрантски вълни от румънски цигани. В Северна Италия се увеличават заселниците от Африка, ще видим до къде ще доведе това. Имахме няколко строги закона, но социалистите внесоха поправки в тях, за да не са толкова рестриктивни... сега се надяваме новото правителство да върне старите текстове от закона отново в сила.

4. Рим е градът на два от най-известните италиански отбора – Рома и Лацио. Имате ли „ултраси” във вашите редици и дали това футболно съперничество е причина за конфликти вътре в организацията?

В нашата организация футболът не е толкова важен, имаме членове които са привърженици и на двата тима, но те са приятели помежду си и до конфликти не се стига. В последните години решихме да напуснем стадионите и да се концентрираме повече върху други проекти.

5. Разкажи ни за повече за “Skins 4 Skins”и найните основни цели?

Със “Skins 4 Skins” всичко стартира преди няколко години. Целта на тази инициатива е да помага на нашите братя, които са в затвора. Всичко е много просто – организираме концерти, средствата от които отиват за семействата на хората които са в затвора или за адвокатска защита. “Skins 4 Skins” не е организация, а по скоро начин на взаимопомощ между скинхедс – национални активисти.

6. В миналото във вашата страна имаше чудесни групи. Как изглежда италианската музикална White Power сцена в момента?

В Италия винаги сме имали страхотна сцена. В момента имаме групи като Timebombs (музикантите са наши членове), Civico 88, Malnat, Porco 69, Ultima Frontiera и горям брой нови RAC/Oi! банди съставени от млади момчета. Също така има и вълна от хейткор групи като Hate For Breakfast, Still Burnin’ Youth, Bullets, които също са добри, но лично аз предпочитам стиловете от миналото.

7. Колко често се провеждат концерти? Често виждам реклами за концерти в различни чести на Италия. Доколкото знам концертите организирани от „SPQR skins” се провеждат в окупирана от вас къща в предградията на Рим. Би ли ни казал повече подробности по този въпрос?

Концерти има поне веднъж или два пъти месечно. Организират ги големите организации като Hammerskins Milano, Veneto Fronte Skinheads или ние. Да, действително имаме окупирана сграда, тя е бивша училищна постройка на четири етажа. Намира се на 5 км. от Рим, в нея живеят някои от нашите членове. В сградата имаме и наша кръчма, концертна зала побираща 450 души, както и няколко стаи за гости. На местно ниво сме организали отбор по ръгби, в който спортуват доста от децата от квартала. Така отчасти отговарям на следващия ви въпрос, в момента в Италия е доста спокойно от страна на проблеми с властите. Относно комунистите...от време на време се случват някои неща, но като цяло не можем да говорим за тях като за проблем.

8. И все пак, трудно ли е да бъдеш НС скинхед в Италия? Срещате ли проблеми от полицията, пресата или т.н. „антифашисти”?

Зависи от това в кой град живееш, но като цяло тук в Рим властите не ни закачат много. В северна Италия обаче нещата не стоят по този начин. Относно пресата – тя е както навсякъде другаде, но се намират журналисти, които се осмеляват да пишат обективно за нас. Наистина се надявам нещатата да продължават по този начин.

9. Докато скиновете в останалите страни на Европа, промениха стила си на обличане, в Италия запазихте „традициония имидж” от 80-те години. Каква е причината за това?

Да , особено в нашето крю желаем да останем верни на традициония си външен вид, считаме, че така продължаваме традицията и запазваме стила на нашата субкултура. Израснали сме по този начин, защо трябва да го променяме? Всеки сам избира как да го следва, ние предпочитаме да е по този начин.

10. Последни коментари? Какво би искал да кажеш на читателите ни?

Искам да ви благодаря за вниманието към нашата организация, да поздравя всички Български съратници, винаги сте добре дошли като наши гости във Вечният град. Надявам се, че ще имам възможноста скоро да посетя вашата страна. До скоро! Продължавайте да се борите!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар