петък, 25 септември 2009 г.

Интервю с PC records

PC records определено няма нужда от представяне. Това е най-големият и активен лейбъл в Германия. Основан е през 2000 година, като по-късно, след някои промени нашият немски другар Ив Рамел става основният човек, който движи нещата за лейбъла и неговата дистрибуция. Докато другите издават само по 3-4 албума за година PC records прави това само в рамките на няколко седмици!!! От лейбъла се отзоваха на поканата за интервю, специално за нашето електронно издание.


Как минава един ваш работен ден? Бихте ли ни разказали подбобности за лейбъла, магазина и всекидневната ви работа.

Започвам малко по-късно от другите рабогещи хора към 9 ч. с първото си за деня посещение до пощата, за да видя какви дискове са пристигнали. След това отварям магазина, почвам да отговарям на и-мейли и да работя върху поръчките от клиенти. Следобеда се появяват и директни клиенти ;-). Магазинът затваря към 18.00 ч. след което отново отивам до пощенския клон, за да изпратя поръчаното през деня....и така ден след ден.

Имате ли често проблеми с властите, и каква е правната обосновка за техните разследвания, когато всичко в лейбъла е съгласно закона и дори плащате данък добавена стойност (ДДС)?

Имал съм поне 10 обиска през последните години, включително и пълно разследване на лейбъла. Засега нищо кой знае какво не е станало, но ми предстоят няколко дела в съда. PC records е напълно легална компания, всичко е законно, всички данъци и такси се плащат, както на всяка друга фирма. Също така част от продукцията се проверява от юристи.

Много от албумите издавани от лейбъла се забраняват от немсата държава, защо става така след като ползвате юристи, които да проверяват съдържанието на албумите за „политически некоректни” текстове и символи?

Да, има два вида забрани. Повечето от дисковете са „индицирани” („indiziert“), което значи, че са забранени за лица под 18 г. Вторият вид е тоталната му забрана, за което може и да се влезе в затвора. Точно такива съдебни дела чакам, но ще видим какъв ще е изхода им. Разбира се имам добри адвокати, които проверяват всичко по диска преди да е излязъл. За „индицираните” албуми не може да ме вкарат в затвора, просто се спира продажбата им, което води до финансови загуби за лейбъла.

Мислите ли, че нашата музикална сцена може да привлече нови хора към политическото движение, или че тази музиката е просто за забление на хора, които вече са политически ориентирани?

Мисля, че е 50/50. Задайте си въпроса защо немското правителство беше толкова уплашено от диска „Училищен двор” (сборен диск с песни на немски WP/NS групи, разпространяван безплатно от NPD, бел. прев.). Не беше защото това е „скапана нацистка музика” , това беше отлична пропаганда, която караше хората да се замислят. Но част от музиката е само и единствено за тази сцена и това е нормално. Разбира се не трябва да се ограничаваме с това, за мен това е много важно. Политическото послание е основната ни цел!

Бихте ли ни разказали подбробности относно една от последните продукции на лейбъла „Gigi und die „Braunen stadtmusikanten – Braun ist triumpf”... чия беше идеята за обложката?


Идеята дойде от нашия дизайнер, съгласува я с групата и я направи, аз нямам нищо общо, въпреки, че и на мен ми харесва много, хахаха...

По колко бройки от албум печатате обикновенно?

От послените няколко месеца само по 600-800 копия, защото повечето от хората свалят музиката от интернет...тъжно, но е истина. Накрая, един ден ще видят какво са сторили, когато никой няма да има възможност да финансира нашата музика...

Какво мислите за разрастващата се „hate core” сцена в Германия, както и за класическата скинхед RAC сцена, чиято численост все повече намалява.

Не, просто така изглежда за хората от чужбина. RAC сцената все още е най-голямата, а „hate core” е силна само в някои райони, но със сигурност не навсякъде. Лично аз слушам и двата стила, но преди всичко съм политически активист, а след това част от субкултурно движение.




Дисковете на PC records са едни от най-често сваляните в интернет. Какво мислите за сбободният даунлоуд на мп3-ки с музика на банди от нашата сцена?

Ако хората свалят забранени албуми, или такива чиито тираж е разпродаден – няма абселютно никакъв проблем. Но ако ъплоудват или даунлодват нови заглавия, за мене тези хора са просто чекиджии...След години ще видят до какво ще доведе всичко това. Но си мисля, че повечето от тези хора вече няма да с тук, няма да част от сцената!

Кои са най-големите фестивали за патриотична музика в Германия и дали вашия лайбъл помага за организирането им?

Rock für Deutschland (гр. Гера – 5500 посетители тази година!), DS Presse Fest, Fest der Völker („Фестивала на народите”, с ежегодно участие на бългаски национални активисти), Sachsentag...всичките са организирани от NPD. Помагам с каквото мога за оранизирането им.

Какво е мнението ви за враждата между немските и полските националисти. Смятате ли, че този конфликт може да приключи в близко бъдеще?

Аз лично нямам проблем по този въпрос, но изглежда поне 85% от хората от сцената имат. Не смятам, че ще има промени, всеки си мисли, че опонентите от другата страна са боклуци и това ще бъде така и след 200 години, когато мюсюлманите или някой друг ще бъдат господорите на Европа. Замислете се върху това...

Били ли сте някога в Източна Европа? Какво е мненито ви за сцената в тази част от континента?

Бил съм много пъти и продължавам да искам да видя още. Имам много приятели там и скоро ще се срещнем отоново... ;-) Харесвам източно европейците. Повечето хора не са толкова повлияни от Западна Европа, което прави отношенията помежду им много по-топли. Повече друграство и взаимна подкрепа. Това за съжаление ни липсва тук...

Подледни думи...какво бихте желали да кажете на читателите на нашия блог?

Благодаря за интереса към мен и PC records. Надявам се скоро да се видим някъде.
Европа – събуди се!


Благодаря за интервюто, най-добри пожелания за теб и PC records!

* сайта на PC records e http://pc-records.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар