четвъртък, 24 септември 2009 г.

УЕФА забранява расистки символи


Всеки съдия има право да прекрати футболна среща, ако види на стадиона расистски и ксенофобски символи.
Кои точно, европейската футболна асоциация определи чрез специален каталог, който е бил или ще бъде изпратен от централата на всички страни членки.
Списъкът (виж по-долу)е изготвен от организацията FARE (Football Against Racism in Europe), която си е поставила за цел да изкорени всякакви прояви от този род в най-популярната игра. В това си начинание FARE срещна пълна подкрепа от страна на президента на УЕФА Мишел Платини. Френската футболна легенда, който оглави организацията с големи амбиции, обяви борбата с расистките и ксенофобските прояви за една от главните си цели. Инициативата му бе кръстена “Уважение” и създаването на каталога със забранените символи е част от нея.
Според разпорежданията на УЕФА всеки главен съдия е длъжен внимателно да следи дали на стадиона има подобна символика и може дори да прекрати срещата. Вероятно преди това той ще трябва да поиска от домакините или организаторите отстраняването на обидните за спортистите плакати, но все пак крайната мярка е именно преждевременен край на срещата.
В каталога на УЕФА са събрани общо 13 различни символа, като повечето са свързани с фашизма, нацизма и расизма изобщо. Авторите му уточняват, че някои от символите не са били създадени като обидни за хора от друга раса или с различни убеждения, но впоследствие са получили именно такова тълкуване. Става въпрос за свастиката, символа “трискеле”,келтския кръст и други. Много от запалянковските групировки са избрали за свой символ именно някой от тях, което автоматично ги поставя под ударите на забранителните разпоредби на УЕФА.
В наредбата за провеждането на българското първенство все още няма изричен текст, според който мач може да бъде прекратен заради расистски и ксенофобски символи. Това обаче вероятно ще стане факт, защото подобни инциденти у нас зачестяват. На последното дерби ЦСКА - “Левски” например бяха издигнати бели свастики, направени от хартия, вероятно изработени след влизането на стадиона. Келтските кръстове отдавна са задължителен атрибут на повечето крайни фракции на агитките, по телата на феновете се виждат татуирани почти всички символи от каталога на УЕФА.

ЗАБРАНЕНИТЕ СИМВОЛИ
(Виж всичко символи в галерията горе)


Келтски кръст - символизира превъзходството на бялата раса.
Чук и меч - кръстосани, двата символа представляват знак за единство между работниците и войниците. Често е използван от младежката организация "Хитлерюгенд".
Зъбчато колело - обикновено се комбинира с други символи и се използва като емблема от организации, пропагандиращи нацизма.
"Хамърскинс" - представлява два кръстосани чука. Използва се от неонацистите в цял свят и символизира единството между белите работници.
"Ирминсул" - древносаксонската колона символизира единството между всички представители на бялата раса. Била е използвана от СС-частите.
Свастика - безспорно най-популярният нацистки символ, останал от времето на хитлеристка Германия и превърнал се в емблема на етническите чистки.
Нацистки орел - древноримският символ се комбинира с редица нацистки символи. Използва се и като емблема от някои футболни отбори.
Ку-клукс-клан - белият кръст с капка кръв по средата е символ на едноименната расистка организация в САЩ.
Железен кръст - германски военен символ от 1813 г., превърнат от нацистите в медал. Често се използва от неонацистите.
W.A.R. - в случая става дума за абревиатура, която не значи "война", а White Aryan Resistance, т.е. Бяла арийска съпротива.
"White power" - белия юмрук е синоним на превъзходството на арийската раса. Заражда се като противовес на "Блек пауър" или "черната власт" - организации на чернокожите.
Черно слънце - има 12 лъча и е бил използван като религиозен символ на СС.
"Трискеле" - много подобен на свастиката, този древен келтски символ се използва от неонацистки и расистки групировки в Южна Африка.



Източник: www.24chasa.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар