понеделник, 14 март 2011 г.

Интервю с Les Vilains

1. Здравей Сък, поздрави от блога. Да започнем със стандартния въпрос, би ли представил накратко историята на Les Vilains?


Аз съм от Брюксел и съм френскоговорящ. Дойдох да живея в Брюж през 1997 г. В Белгия нямаше френскоговоряща ой-банда от времето на Fight Action (Брюксел) и Justice (Лиеж) (1986 г .-1988 г.). Нашият първи сънгъл “Belgique hooligans” (мини компакт диск и сингъл) излезе през 1998 г.Първият официален състав на бандата беше : Tichke (китара), Gabber-Tim (баскитара), Schimmel (барабани) и аз (Сък) - вокал. В този състав ние вече бяхме направили “Vengeance” (мини компактдиск, издаден през 1999 г.), който по-късно беше издаден на мини-lp (“Trou du cul”) с 5 бонус песни, записани в лайв-вариант. Сингълът “Skinhead girl warrior” и концертният компактдиск “Hollidays in Donk” излязоха през 2000 г..Olivier зае мястото на Gabber-Tim като бас китарист, а след това Dieter и Kris през 2000 г. заеха мястото на Tichke на китарите. През 2003 г. направихме първия ни албум « Les derniers rebelles » /”Последните бунтовници”/. Но, няколко седмици преди да влезем в студиото , аз разбих лицето на Schimmel. Заради това Nysie зае мястото му зад барабаните. По-късно Dominator зае това място.През 2005 г. направихме 2 песни за съвместния албум – сингъл с нашите германски приятели от Kampfzone. Няколко седмици преди да излезе албумът, Olivier почина. Скоро след това Kris напусна бандата. Ние никога не потърсихме нов баскитарист. За концертите получавахме подкрепа на баса от различни приятели (Steve от The Pride, Gunther от Lions Pride, Hans от Get Out, Boni от The Veros & Snix). Зад барабаните Sven зае мястото на Dominator и Eef дойде да свири на китарите заедно с Dieter.През последните години ние не свирехме на много концерти, защото Dieter от своя страна сформира нова банда. Банда, в която той пишеше песните, пееше и свиреше на баса - Kill Baby Kill! Sven отиде да свири заедно с него в тази банда.Teun от Short Cropped дойде на бас китарата. През 2008 г. излезе албум-компилация с всички наши сингли и трибюти, включени в разни сборни албуми “Pour faire chier!” (компакт диск плюс LP).В края на 2009 г. направихме демо за новия ни албум – с песни, създадени в периода между 2005 г. и 2009 г.. Имахме идеята да влезем отново в студиото в началото на 2010 г., но нашият приятел Dieter се почина на 15 януари.Заедно с Ееf, Sven и Teun решихме да запишем албума – в памет на Dieter, защото той написа цялата музика.Този албум“Skinhead family” се появи през лятото благодарение на Pure Impact record.Можехме да използваме от нашето демо китарата (от песента“L’homme le plus riche du monde”) и гласа на Дитер за бекинг вокалите (от “Grosse salope”) .Беше важно за нас.


2. Вашият последен албум “Skinhead family” беше издаден от Pure Impact records преди няколко месеца. Доволни ли сте от качеството на записа и от сътрудничеството с лейбъла?

Да, ние сме много доволни от албума ´Skinhead Family´. Peter от Pure Impact е наистина наш добър приятел от доста време , така че наистина искахме да издадем албума от неговия лейбъл. Той поддържа сцената от 1984 г. и точен човек.




3. Защо предпочитате рисунки за обложките на вашите албуми вместо снимки? Обложките на последните ви два албума доста си приличат, и за двата ли използвахте иден и същи художник?

Аз лично нарисувах обложките за нашите EP-та, за мини LP-то, за албума ´Pour fair chier` и за Skinhead family´. Също аз рисувам проектите за повечето от нашите фланелки.Рисунката за ´Les derniers rebelles´ беше направена от наш фен от САЩ , наречен Muna. Сега той нарисува и обложка за последния албум на Last Resort.

4. Ние избрахме “Добрите момчета не свирят RAC и Oi!” за лозунг на нашия блог, което за пръв път е използвано от Les Vilains. Какво означава това мото за вас?

Този лозунг беше повлиян от една песен на Rose Tattoo („Nice boys don’t play Rock ‘n Roll”). Ние често казвахме , че преди всичко сме Oi! банда. Но в днешно време, повечето oi банди се страхуват да кажат това, което наистина мислят. По-лесно е да се пишат щастливи Oi! Текстове без ясно изразено мнение. Скинхед сцената става все по-политкоректна. Ние наистина не искаме да изпращаме политическо послани, но ние също така няма да пеем за неща, които не ни харесват. Това е причината хората да ни определят като R.A.C. банда. На мен наистина не ми пука как хората ни определят , ние пеем за нас самите и за нашите приятели. Не можеш да бъдеш „добро момче” и също така скинхед! За доста хора скнихед е само външен вид и Oi! музика. За нас, това е манталитет.

5. Каква е расовата картина в Белгия и във вашия град Брюж?

Същата, каквато е във всички европейски държави, има много чужденци. Повечето от тях са мароканци и конгоанци (Конго беше колония на Белгия в). Има около 10 % чужденци в Белгия.Но в някои градове, като Антверп и Брюксел, тази цифра стига до o 30 %, в някои части от тези градове достига до 80 %. Това е твърде много! Брюж е малък хубав град, в който е запазена голяма част от средновековната архитектура. Това е може би най-красивият град в Белгия и, за радост, без много чужденци.

6. Какво е твоето лично мнение за желанието на фламандците за отделяне? Считаш ли, че Белгия трябва да бъде разделена по политически, икономически или друг показател?

Аз съм националист и подкрепям 100 %.моята страна Белгия съществува от 1830 г. като самостоятелна държава, но името е в употреба от повече от 2000 години. Това е най-старото име за регион в Европа след Гърция! Ние говорим 3 различни езика тук – фламандски (холандски с акцент) във Фландрия, и френски и немски във Валония.Днес фламандският регион в Северна Белгия е по-богат от Юга. Много от сепаратистите мислят, че когато страната бъде разделена, те ще плащат много по-малки данъци! Това е срамно! Аз имам приятел от BH Фландрия. Те всички защитават автономията. Аз не мога д разбера това. Ние сме братя! Трябва ли да изхвърлим своя брат , защото той има временни финансови проблеми? През 50те години, когато положението беше обратното, Югът подкрепяше севера. През това време никой не мислеше за отделяне. BH е символ на единство, нищо друго!P.S. Брюж е във Фландрия, но ние сме преди всичко 100% белгийци!






7. Кой е Ambiorix, на когото сте посветили песен? Има ли личност от белгийската история, който заслужава песен?

Ambriorix е бил вожд на келтско племе в Белгия (Белгеа през това време). Той се биел срещу войниците на Юлий Цезар. Той нанесъл огромни поражения на римските легиони , които нападнали нашата територия. Той никаго не бил арестуван и е перфектен символ на съпротива. След войните срещу галите Юлий Цезар казал: „От всички народи в Галия /днешна Швейцария, Белгия, Южна Холандия, Франция и Северна Италия/ белгийският народ е най-храбър”. Белгия е имала доста важни за историята хора. Моите любими са Годфри дьо Булион (XI век) – водач на Първия кръстоносен поход Когато бил превзет Йерусалим, хората искали до го изберат за първият Христиански крал на града. Той отказал с думите: „ Аз не искам да имам златна корона, когато Исус е носил корона от тръни”. Също Шарл Мартел (VIII век), за когото мнозина смятат, че е французин. Но той произхожда от Ерстал, в Лиеж, област Валония. Той се свързва с историятана Франция, когато е спрял нашествието на арабите в битката при Поатие (Югозападна Франция) , тъй като се е сражавал за френския крал.

8. Колко са активно свирещите скинхед групи във вашата страна понастоящем?


The Pride, Headcase, Lions Pride, Short Cropped, The Widowmakers, The Agitators, Trouble Ahead, …Ние сме малка страна,но винаги сме били много активни за сцената! Тук има много концерти. Нашата страна е разположена по средата между Германия, Холандия, Франция и Англия. Поради това много хора идват на нашите гигове. Всеки харесва белгийците и , разбира се, нашите бири! Ха-ха-ха.


9. Какво мислиш за наркотиците в скинхед сцената?


Аз лично съм 100 % против наркотиците. Нямам нужда от тях. Но е вярно наистина , че има много наркотици в скинхед сцената. Това не е нещо ново. Винаги е било така и в скинхед, и в R.A.C. сцената. Някои хора биха помислили, че те имат нужда от наркотици, за да разрешат проблемите си , за да бъдат по-силни или просто за забавление. Но в крайна сметка , каква е разликата с хората, които не могат без алкохола и са пияни всеки уикенд? (вероятно по същите причини, по които хората употребяват наркотици).


10. Ти беше собственик на небезизвестния пъб “De Kastelein”. Какви са ти спомените от тези години? Има ли някаква смешна история или виц от безбройните концерти и партита там?


Каква е сегашната ситуация там, когато мястото е вече се нарича “Moloko bar”?Започнах с The Kastelein през1998 г.. Там са свирили почти 150 скинхед групи! Имам тонове добри спомени и истории от това време. Чрез пъба се срещнах смного хора и се сприятелих с хора от много различни държави.Трябваше да продам пъба заради прекалено многото проблеми, също и с медиите Пъбът все още съществува, но е с ново име и с нов собственик. Все още всеки месец там има Oi! концерт. Атмосферата е също добра. Аз все още им помагам много с организацията на концертите и също със свиренето на музиката. Аз съм сега DJ на бара! Ха-ха.


11. Интересуваш ли се от футбол? Кой тим подкрепяш? Какво е мнението ти за хулиганизма?


Аз В годините от 1985 г. до 1993 г. бях от старите привърженици на RWD Моленбеек (клуб от Брюксел). Наричаха ни Brussels Boys. Този отбор не съществува вече , считано от 2002 г.Тук всичките ми приятели са фенове на Club Bruges FC . Аз живея на около 4 км. от стадиона. Ходя в бара на хулиганите на Брюж доста често и някой път – на мач. Не подкрепям реално този клуб, по-скоро им симпатизирам. Хулиганизмът процъфтяваше през 80те. В днешно време има много полиция, твърде много наркотици и много хора, които идват единствено да се бият, но не и да си подкрепят отбора.


12. Да преминем към много чувствителна тема…Dieter Samoy (член на вашата група и вокалист на Kill baby Kill) за съжаление напуснатози свят през януари 2010 г., извършвайки самоубийство. Как неговата смърт повлия на Les Vilains и на цялата сцена в Белгия?


Dieter не беше просто член на групата, а на първо место той беше добър приятел. Неговата смърт много ни нарани. Познавах го от доста време , апоследните две години живяхме заедно в една къща. Той написа голяма част от песните на Les Vilains. Все още си мисля за него всеки ден и музиката му ми действа по същия начин. Когато си известен, ти имаш много приятели, но и много врагове. Някои хора са все още заети да опетнят спом3ена за него. За тези хора се отнасят последните две думи на Dieter: „Майната ви!” Почивай в мир, Dieter.


13. Какво мислите за следните групи:


Glory Boys:


Много добра млада банда, в стила на Condemned 84. Много дружелюбни като хора. На един гиг в Брюксел аз си продавах колекцията от албуми , за да събера пари за пред Министерството на правосъдието /отново!/ Когато те разбраха това, те ми дадоха кутия , пълна с фланелки и компактдискове, за да ми помогнат. Знам ,че в държави като Испания и Италия е трудно да свириш не-политически Oi!. Винаги се изправяш пред проблеми с единия или с другия краен лагер – десни или леви. Хората , които мислят, че са SHARP, напълно грешат.


Lion’s Pride:


Много добър албум. Вокалът им Гюнтер е много добре познат в Белгия с неговата блек метъл банда Ancient Rites. То също така свири на баскитара на три наши концерта слад като нашият баскитарист Olivier почина през 2005 г. Те са много добри музиканти, наистина е жалко, че не свирят често.


Faustrecht:


Една от най-добрите немски групи за всички времена. Понякога хората са критични към това, че те се отнасят толкова професионално с техния мърчандайзинг и продукция. Аз казвам – в края на краищата това са хора, които могат да правят добра музика с интелигентни текстове и добър външен вид. Това става все по-рядко.


Endstufe:


Приятели. Тази банда заслужава най-голямо уважение от всеки. Все още свирят след почти 30 години в същия състав. Имат толкова много хитове. Последния път , когато те свириха в Белгия (Live & Loud) , там имаше 1000 скинхедс!За в бъдеще искаме да направим кавър на една тяхна пасен на френски език. Изненада!


14.Какви са ти бъдещите планове, предстоящи концерти или нови записи?


Заети сме с нов проект, който ще е готов в средата на 2011 г. С много кавъри. Свирим тази година в Италия, Испания и може би в Бразилия през лятото!


15. Много благодарим за интервюто!!! Последните думи са за теб. Какво още би искал да добавиш?


Благодаря за доброто интервю. Ние сме Oi! Група. Ние не сме нацисти. Ако хората мислят, че ние сме расисти, те бъркат расизма с национализма и с нашия working-class манталитет. Ние не можем да толерираме хора, които не уважават нашата страна. Това няма нищо общо с чувство на превъзходство или нещо подобно. Това е просто въпрос на уважение!

Няма коментари:

Публикуване на коментар