сряда, 7 октомври 2009 г.

R.A.C. енциклопедия - част четвърта

Razors Edge

Сформирана през 1990 г. в Бирмингам, Англия. През годините бандата сменя много от членовете си, но двама от основателите и Sid (барабани) and Andy (вокал) остават неизменна част от бандата. Първите си изяви на живо започват през 1991 г., като погряваща група на концертите на Skrewdriver. Свирят също и с No Remorse, Violent Storm, Celtic Warrior и други легендарни RAC банди, не само от Великобритания, а и от цял свят. През 1996 г. ISD Records изадава албума им “Whatever it takes”, едноимената песен от който се превръща в химн на Комбат 18. През 1997 г. китариста им Мартин Крос (ex Skrewdriver) е осъден на доживотна присъда за съучастие (заедно с Чарли Сърджант) в убийството на активиста на К18 Крис Касъл. През 2002 г. записват “Stick to your Guns” за немския „Hatesounds Records”, като малко след излизането на албума собственика на лейбъла е разкрит като агент на полицията. Песни са групата са включени във всички пет части на компилацияна “Blood&Honour”, правят и две сплита с Hate Society и немците от Breakdown. Свирят също така и в САЩ на 'Nordic Fest 2005' и са първата английска WP група изнесла концерти в Северна Ирландия и Сърбия. В последните години групана записва най-вече с гост музиканти от Германия. Последния проект на вокала Анди е заедно с музикантите от Carpe Diem, проекта е наречен IC1, като наскоро излезлият албум “Out of control” се радва на доста положителни оценки от феновете.


RaHoWa е канадска WP група основана през 1992 – ра година от Джордж Бърди (под псевдонима Джордж Ерик Хаутрон). Зад абревиетурата на бандата се крие името (RAcial HOly War – Свещенна расова война), което обуславя и насочеността на текстовете на песните им. Имат два издадени албума Declaration of war (1992 г.) и Cult of the holy war (1995 г.). Фронтменът на групата е водач на Church of the Creator, както и
собственик на лейбъла Resistance Records и редактор на едноименното списание. Лейбълът става най-големия разпространител на „бяла” музика в Северна Америка.
През 1997 г. е осъден е за побой на жена, член на Антирасистко Действие, по време на размирици последвали концерт на бандата в Отава.
След престоя си в затвора Бърди прекъсва всичките си връзки с WP движението. Resistance Records e продаден на д-р Уилям Пиърс – лидерът на National Alliance В момента Бърди е анти расист и свири в банда, която има членове евреин и негър (готик бандата Novacosm). Комичното е, че пребитата от него антифа активистка също променя напълно убежденията си и понастоящем е женена за лидер на расистка организация в Канада :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар